Întrebare
Am un contract de leasing financiar cu rata reziduala zero. Finantatorul printr-un act aditional modifica contractul specificind ,, valoarea reziduala = valoarea ultimei rate". Este bine sa semnez acest act aditional?
Daca utilizatorul nu va plati suma respectiva de doua ori: o data ca si rata de leasing si apoi ca si valoare reziduala, ci rata de leasing "se transforma" in valoare redizuala, atunci parerea mea este ca se poate semna actul aditional intrucat efortul financiar din partea utilizatorului nu se schimba.
Probabil aceasta modificare este determinata de niste considerente operationale. Potrivit legii, valoarea reziduala este suma la care se transfera dreptul de proprietate asupra bunului catre utilizator, dupa ce acesta a platit in prealabil toate sumele datorate conform contractului de leasing.
Deci fiind vorba de un transfer de proprietate, nu cred ca valoarea reziduala poate fi zero. Pana in 2010 si BT Leasing a avut un astfel de format al contractului, prin care valoarea reziduala nu se mai achita la final, fiind retinuta din avansul (facturat ca si garantie) depus de client la semnarea contractului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News